Burnie Waterfront Eastern Promenade

Published on 13 August 2020

Opening-of-Eastern-Promenade---Website.png

In early 2020 Burnie residents took their first steps on the new Eastern Promenade on Burnie’s West Beach. This visually spectacular project, jointly funded by grants from the Australian Government, the Tasmanian Government and the Burnie City Council, complements previous works on the Surf Club building and completes the Waterfront Master Plan. 

Unfortunately due to covid-19, our grand opening was cancelled, but this didn’t stop Federal MP Gavin Pearce, State MP Jeremy Rockliff and Burnie City Council Mayor Steve Kons from lining up for their socially distanced selfies when the boardwalk opened. 

Burnie City Council Mayor Steve Kons said “The Promenade consists of an elevated timber boardwalk and viewing platform with bench seats and a water drinking fountain; it is the final stage in the Waterfront development, a key visitor attraction in the Burnie region.  

“The addition of the Promenade now allows visitors to walk from one end of the beach to the other on a multiuse, wide, level path suitable for all ages and abilities. A large picture frame and camera stand with signage has been installed at the viewing platform. This will enhance visitor experience by enabling easy signed photo memories of their visit to Burnie. Colour LED strip lighting along the Promenade handrail lights up the walkway for visitor night viewing. 

“The Project has added great value to the Burnie visitor experience and residents. The promenade forms a feature of the broader Coastal Pathway, a shared pedestrian and cycle path extending both east and west of the city, which continues to grow in use.  

The extension of the pedestrian and cycle way serves to promote healthier lifestyles through physical activity and leads residents and visitors alike to appreciate the natural environment, situated on the north-facing coastline.  

For the social media savvy – please tag @discoverburnie in your photos, we would love to see them! 

This project received funding from the Australian Government, the Tasmanian Government and Burnie City Council.

Tagged as: